هرآنچه که باید در مورد مراقبت از سگ باردار بدانید
تولد و به دنیا آمدن توله سگ بخشی از روند طبیعی است که ممکن است به عنوان صاحب یک سگ آن را تجربه کنید. اگرچه هیچ چیز اندازه استقبال از یک توله سگ جدید لذت بخش نیست، اما پروسه بارداری و مراقبت از سگ باردار اغلب استرسزا و گیج کننده است. در این راه چیزهای زیادی برای یادگرفتن وجود دارد. ما اینجاییم تا با یک راهنمایی کامل هرآنچه را که باید بدانید را به شما بیاموزیم.
مراقبت از سگ باردار و نحوه تشخیص بارداری سگ
برخلاف انسانها که با یک بی بی چک به سادگی میتوانند بارداری خود را تشخیص دهند، تشخیص بارداری در سگها به این سادگیها نیست. برای تشخیص باید حتما به دامپزشک خود مراجعه کرده و آزمایشهای مخصوصی را انجام دهید.
مهمترین نکته هم زمان است. تمامی آزمایشات تشخیص بارداری سگ به زمان حساس هستند. بنابراین زمان جفتگیری یا حداقل نزدیکترین زمانی که فکر میکنید لقاح در سگتان صورت گرفته را باید به دامپزشک اطلاع دهید.
4 راه اصلی برای تشخیص بارداری سگ شما وجود دارد.
- سونوگرافی
این بهترین راه برای تعیین بارداری در سگها به خصوص در اولین روزهای بارداری است. معمولا دامپزشکان توصیه میکنند حیوان خانگی خود را در روزهای 25 تا 30 بارداری به سونوگرافی ببرید. از سونوگرافی برای تعیین تعداد تولهها و تعداد آنهایی که ضربان قلب دارند استفاده میشود.
- آزمایشات هورمونی
بعد از سونوگرافی، میتوان از آزمایشات هورمونی استفاده کرد. این آزمایش هم معمولا دقیق است البته به شرطی که در زمان مناسب یعنی پایان 30 روز اول بارداری آن را انجام داد. در غیر این صورت ممکن است منفی کاذب دریافت کنید.
آزمایش هورمونی یک آزمایش خون است که سطح ریلکسن سگ مادر را بررسی میکرد. این هورمون تنها زمانی که سگ باردار باشد ترشح میشود.
- اشعه ایکس
اگر نه تنها میخواهید از بارداری سگ ماده خود مطمئن شوید، بلکه میخواهید تعداد آنها را هم بدانید، بعد از روز 55 بارداری برای عکسبرداری با اشعه ایکس ببرید. در زمان ستون فقرات و جمجمه جنین کامل تشکیل شده است.
- لمس
این روش اغلب راحتترین و مقرون به صرفهترین روش برای تعیین بارداری سگ است. با این حال، این روش تنها زمانی کار میکند که زمان لقاح دقیق سگ خود را بدانید. لمس کردن شکم سگ در روزهای 21 تا 35 بارداری انجام میشود.
دامپزشک در این مدت زمان میتواند کیسههایی اندازه توپ تنیس را حس کند. این کیسهها پر از مایع بوده و جنین را احاطه میکنند. با این حال بعد از 30 روز حالت خود را از دست داده و ممکن است با چربی اشتباه گرفته شوند.
مراقبت از سگ باردار| باردای سگ چقدر طول میکشد؟
دوره بارداری سگ بین 57 تا 71 روز است. اما به طور متوسط 63 روز یا 9 هفته بارداری آنها طول میکشد. تعیین زمان زایمان دشورا است.
زیرا تاریخ لقاح و زمان تولیدمثل همیشه مطابقت ندارند. دلیل این امر نیز این است که تخمکهای سگ ماده تنها تا 2 روز قدرت باروری دارند در حالی که اسپرم میتواند چندین روز قابلیت بارور سازی خود را حفظ کند.
مراحل بارداری در سگها
دوره باردای در سگها کوتاه بوده و تنها 9 هفته طول میکشد. رشد جنین در ماه اول بسیار سریع است. در هر هفته کیسه 2 برابر میشود. اما مراحل بارداری را میتوان به چندین مورد زیر تقسیم کرد.
ماه 1
در این ماه، جنینها در عرض 7 روز به سمت شاخهای رحم میروند و در حدود روز شانزدهم داخل دیواره رحم فرو میروند. آنها فقط از روز 22 شروع به شکل گیری میکنند. از روز 30 به بعد، دامپزشک با استفاده از سونوگرافی، ضربان قلب جنین را تشخیص میدهد.
ماه 2
رشد جنین سگها در این ماه بسیار سریعتر از انسان است. در روز 32 پلکها، در روز 35 انگشتهای پا و پنجهها در روز 40 شروع به تشکیل میکنند. اسکلت و پوست تا روز 45 تشکیل شده و در روز 50 با عکسبرداری اشعه ایکس مشخص میشود که سگ شما انتظار چند توله را دارد.
ماه 3
تا روز 58، رشد جنین باید کامل شود و سگ شما به دنبال مکانی راحت برای زایمان میگردد. در روزهای پایانی بارداری هم تولهها شروع به حرکت کرده و میتوانید حرکت آنها را ببنید.
علائم اصلی بارداری سگ چیست؟
در حالی که بهترین روش تشخیص بارداری در سگها از طریق 4 مورد سونوگرافی، آزمایش هورمونی، اشعه ایکس و لمس است، اما علائمی هم وجود دارند که با توجه کردن به آنها میتوانید متوجه باردار بودن سگ ماده خود شوید. این علائم به صورت هفته به هفته فرق دارند.
- هفته 1 و 2: بیشتر سگها هیچ علامتی نشان نمیدهند و وزن آنها هنوز ثابت است. اما ممکن است دچار تهوع صبحگاهی شوند.
- هفته 3: اشتهای سگ افزایش مییابد. نوک سینههای او کمی بزرگ شده و ممکن است رفتارهای محبت آمیز از خود نشان دهد.
- هفته 4: فعالیت بدنی آنها کاهش مییابد و ممکن است ترشحات شفاف واژن شروع شود. این بهترین زمان برای تعیین وقت ملاقات دامپزشک برای سونوگرافی است.
- هفته 5: افزایش وزن سگ قابل توجهتر میشود. ادرار افزایش مییابد و ممکن است متوجه تغییرات رفتاری شوید.
- هفته 6: شکم سگ شما بزرگ و سفت میشود و حرکت توله سگ قابل مشاهده است. برخی از سگها اشتهایشان را از دست میدهند. برنامه غذایی را در این هفته باید عوض کنید. بهتر است حجم غذا را کم کرده و فواصل آن را بیشتر کنید تا سگ شما بهتر غذا بخورد.
- هفته 7: از دست دادن اشتها هنوز ادامه دارد. تولهها وارد کانال زایمان شده و کمر سگ ماده باریکتر میشود. این بهترین زمان برای آماده کردن جعبه زایمان است.
- هفته 8: در این هفته پستانهای سگ ماده دچار ریزش شیر میشوند.
- هفته 9: سگ آماده زایمان است. بیقراری و تحریکپذیر بودن در او بیش از حد معمول است. پیش از شروع زایمان ممکن دمای بدن نیز کاهش پیدا کند.
مراقبت از سگ باردار را چطور انجام دهیم؟
تنها راه برای اطمینان از این که سگ شما تجربه بارداری خوبی خواهد داشت، مراقبت از او در طول 3 ماهه بارداری، هنگام تولد و هفتههای بعد از زایمان است. به طور کلی میتوان مراقبت از سگ باردار را به موارد زیر تقسیم کرد”
- بازدید منظم از دامپزشک
اگر میخواهید چند توله سگ پر از شیطنت و شیرین در خانه داشته باشید، باید پیش از هر چیز مطمئن باشید که از نظر روحی و جسمی سگ ماده شما آماده داشتن توله است.
بازدید منظم از دامپزشک، بررسی بیماریهای احتمالی و موادی که بدن سگ ماده شما کم دارد، بهترین قدم مراقبت پیش از بارداری خواهد بود.
- تغذیه مناسب
تغذیه مهمترین بخش مراقبت از سگ باردار است. در طول بارداری سگ شما باید تغذیه مناسبی داشته باشد. اگر در حال حاضر از یک رژیم غذایی سالم برای سگ خود استفاده میکنید، نیازی به تغییر چیزی نیست.
در خصوص مواد غذایی مناسب باید با دامپزشک خود مشورد کنید. در این مرحله برای جلوگیری از دیستوشی یا زایمان دشوار به سگ خود غذا زیاد ندهید. افزایش سگ ماده در ابتدای بارداری میتواند این عارضه را ایجاد کند.
به تدریج مصرف غذای او را در هفتههای آخر بارداری افزایش دهید تا اینکه در نهایت حدود 35 تا 50 درصد حجم غذا را افزایش داده باشید. از خوراکیهای سالم و غذاهایی که مخصوص سگهای باردار است در این دوران استفاده کنید.
- ورزش منظم
قبل از لقاح، توصیه میشود فعالیت شدید بدنی سگ ماده را کاهش دهید. این کاهش فعالیت برای افزایش احتمال لانه گزینی جنین است. بعد از این موارد، سگ باید تا زمانی که شکمش بزرگ شود، فعالیتهای عادی خود را از سر گیرد.
در نظر داشته باشید که سه هفته آخر بارداری باید فعالیت شدید را کاهش داده و آن را به پیاده رویهای کوتاه و مکرر تبدیل کنید. سگ ماده به انرژی خود برای حمل تولهها نیاز دارد.
تشخیص علائم زایمان در سگها
زایمان در سگها دارای 3 مرحله اصلی است که با تشخیص آنها میتوانید مراقبت از سگ باردار خود را بهتر انجام دهید.
مرحله 1:
اغلب اوقات به مرحله اول زایمان توجه نمیکنند. این مرحله بین 12 تا 24 ساعت طول میکشد. در این مرحله انقباظات دیواره رحم افزایش یافته و به مرور قدرتمندتر میشود. مهمترین علائم این مرحله شامل موارد زیر هستند:
- منزوی شدن
- امتناع از غذا خوردن
- بیقراری
- تنبلی
- ترشحات شفاف از واژن
- مراجعه مرتب به جعبه زایمان
- تغییر در خلق و خو
- استفراغ
مرحله 2:
این مرحله ممکن است 1 تا 24 ساعت طول بکشد. در حین زایمان، سک شما در هر بار یک توله را به دنیا آورده و ممکن است تولد توله بعدی نیم ساعت تا یک ساعت طول بکشد. برخی اوقات ممکن است تا 2 ساعت هم طول بکشد.
اگر در این مرحله احساس کردید حال سگتان خوب نیست و یا تولد توله بعدی 24 ساعت طول کشید، حتما فورا با دامپزشک خود تماس بگیرید.
مرحله 3:
در این مرحله سگ ماده جفت خود را دفع میکند. معمولا بعد از 2 الی 24 ساعت این اتفاق میافتد. در صورتی که سگ شما هنوز بعد از این مدت زمان جفتش را دفع نکرد، حتما با دامپزشک او تماس بگیرید زیرا ممکن است خطری جدی او و توله سگهایش را تهدید کند.
آمادگی برای بعد از زایمان
بعد از زایمان شما به چند چیز نیاز دارید:
- جعبه زایمان و قرار دادن آن در یک محیط ساکت و آرام
- پوشاندن جعبه با تشک ضد لغزش و تمیز.
- ترازو برای اندازهگیری وزن تولهها
- دستمال کاغذی و جعبه کمکهای اولیه
- حولههای خشک و نرم و استریل برای تمیز کردن تولهها
- استفاده از حولههای دیگر برای پیچاندن دور تولهها
- قیچی استریل شده برای بریدن بند ناف
- نخ دندان بدون طعم یا نخ خیلی نازک بریا بستن بند ناف
- دماسنج و اندازهگیری مرتب دمای بدن سگ
در نظر داشته باشید از قبل با دامپزشک خود هماهنگ کنید تا در حین زایمان سگتان هوشیار باشد. اگر سگ ماده شما برای اولین بار است که زایمان میکند، حتما از یک فرد باتجربه برای روند زایمان کمک بخواهید. میتوانید از دامپزشک خود بخواهید تا در حین زایمان کنار سگ شما باشد.
سخن آخر
بارداری برای سگهای ماده میتواند یک پروسه کاملا استرسزا باشد. با این وجود اگر کمی صبر و حوله به خرج دهید و به خوبی مراقبت از سگ باردار خود را انجام دهید، بدون شک این پروسه را به بهترین نحو پشت سر خواهید گذاشت.
تغذیه مناسب، فراهم کردن شرایط مناسب برای زایمان و محیطی ساکت و آرام برای سگ ماده، پروسه را سادهتر و لذتبخشتر خواهد کرد.
اولین دیدگاه را ثبت کنید